Exposició Primera Pedra de Jordi Fulla

Exposició Primera Pedra de Jordi Fulla

Cal Pal posa en marxa el projecte Primera Pedra, una iniciativa encaminada a donar a conèixer i preservar el ric patrimoni cultural d’Andorra.

Primera Pedra s’inicia el 16 d’octubre 2018 amb una exposició de l’artista Jordi Fulla, que evoca el començament, el punt de partida i, en definitiva, la gènesi de tot plegat i neix amb la voluntat d’explicar a través de les estructures de pedra seca els orígens d’Andorra.

Aquest tipus de construcció ha tingut un sentit rellevant des dels inicis del Principat, posant de manifest els trets essencials de la identitat i caràcter andorrans. Les construccions de pedra seca estan repartides arreu del territori, fent d’Andorra un dels indrets del Pirineu amb major concentració d’aquest tipus d’estructures. Algunes daten del Neolític, de l’època romana, de l’Edat mitjana i dels segles XVIII i XIX fins a l’actualitat. Cadascuna tenia la seva funció, sent les més habituals les agrícoles (feixes, recs) i les vies de comunicació (camins, ferms empedrats, palanques), així com estructures ramaderes (cabanes de pastors, aixoplucs, jaces, orris) o altres estructures com carboneres o habitatges.

A través del projecte Primera Pedra, Cal Pal posa en marxa un seguit d’activitats i iniciatives encaminades a la descoberta dels nombrosos usos, alguns d’ells desconeguts per molta gent, que ha tingut la pedra seca al llarg dels temps. Les diverses activitats s’aniran donant a conèixer els propers mesos i seran obertes a tota la societat andorrana, als estudiosos de disciplines com la història, la geologia, l’arquitectura o l’antropologia, entre altres, i en general als visitants que rep el país.