Exposició “Refugiats. Andorra, país d’acollida”

Cal Pal presenta

“Refugiats. Andorra, país d’acollida”

un homenatge als refugiats que han passat històricament per Andorra

Cal Pal acull a partir de mitjans de març del 2023 una nova mostra temporal que farà un recorregut per la història dels refugiats i dels que varen oferir refugi a Andorra, a través d’una exposició de material d’arxiu i fotogràfic, material de guerra i audiovisuals, i de la proposta de diverses activitats itinerants.

Més info a baix 

Del 18 de març del 2023 al 7 de setembre del 2024

refugiats andorra

“Refugiats. Andorra, país d’acollida” compta amb un doble objectiu: retre homenatge a tots els refugiats que han passat per Andorra al llarg de la història i, d’altra banda, plantejar una reflexió sobre el moment actual, ja que, segons l’ACNUR, més de 103 milions de persones han fugit de casa seva a causa de les guerres.

Les històries dels refugiats del passat a Andorra ens permetran, com explica el comissari de l’exposició, Xavier Llovera, “comprendre els relats del present, perquè ser refugiat o acollir refugiats són experiències universals i atemporals”. D’aquesta manera, l’exposició inclou textos, material fotogràfic, material de guerra i audiovisuals amb la voluntat de connectar la memòria històrica i la reflexió crítica sobre una dura realitat del món contemporani, ja que actualment milers de refugiats i exiliats encara pateixen els horrors d’haver de fugir d’una guerra.

Les particularitats d’Andorra

L’exposició mostra principalment com Andorra i els seus habitants van reaccionar i actuar enfront del gran nombre de refugiats que al llarg dels anys van anar arribant al país, sobretot durant les guerres carlines, les dues Guerres Mundials o la Guerra Civil espanyola. Andorra no ha estat mai escenari de guerres, però sí que ha viscut i ha patit l’impacte de les dels seus veïns, convertint-se en lloc de refugi i de salvació de moltes persones en diferents moments de la història. Unes guerres que van canviar el destí d’Andorra i van forjar la seva identitat actual.

Només en els anys de la Guerra Civil espanyola, Andorra, una comunitat de menys de 5.000 habitants, va veure passar per les seves muntanyes unes 17.000 persones entre el 1936 i els 1939 que fugien de la guerra, i durant la Segona Guerra Mundial van ser 8.000 els refugiats que van passar pel Principat, on van actuar les xarxes d’evasió. Molts refugiats passaren la frontera, alguns moriren a la muntanya i altres van arrelar a Andorra, tenint una gran importància en l’evolució econòmica del país. Andorra, que sortia d’una llarga crisi, va aprofitar aquest capital humà per fer també un gran canvi social, polític i cultural, consolidant-se com un país d’acollida en constant creixement demogràfic gràcies a l’establiment de centenars de refugiats.

Els refugiats van ser acollits desinteressadament per desenes de famílies del país i pel Consell General, conscient del seu deure humanitari envers els refugiats que fugien, per exemple, del conflicte espanyol. L’entrada i sortida de refugiats es podia fer en molts casos gràcies a la tasca de guies i contrabandistes andorrans i catalans. La posició geo-estratègica d’Andorra va tenir una importància rellevant per ajudar als refugiats o exiliats.

Ferits espanyols

Ferits espanyols creuant la frontera francesa a mula. Fons: Chauvin 27Fi i fons Belloc. Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals (amb l’autorització del Memorial del Camp de Ribesaltes)

grup refugiats espanyols

Grup de refugiats espanyols en un centre de concentració del sud de França. Fons: Chauvin 27Fi i fons Belloc. Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals (amb l’autorització del Memorial del Camp de Ribesaltes)

Cal Pal, quant a espai de reflexió sobre la identitat del país, acull aquesta exposició per mostrar i reflexionar entorn dels canvis que va generar en la seva societat la guerra i com els refugiats van marcar  clarament la identitat i el caràcter andorrà, al provocar que la població del país pràcticament es dupliqués en un període on Andorra venia d’una profunda crisi.

L’exposició també s’acosta a la coneguda llegenda negra d’Andorra, popularitzada amb un reportatge de la revista espanyola sensacionalista “Reporter” l’any 1977, però que s’assegura no té suficients suports documentals i materials. Si bé és innegable que a tot el Pirineu es van cometre crims durant la guerra, representarien una xifra ínfima en comparació a la xifra d’evadits que van arribar amb èxit al seu destí a través d’Andorra. El país dels Pirineus va practicar una política de portes obertes acollint, moltes famílies del país, a milers de persones.

La mostra, a més d’explicar com Andorra ha tractat històricament els seus refugiats, es fixa també en els desplaçats actuals, convidant al visitant a fer una reflexió sobre la relació que hem de tenir en el futur cap a les persones que es veuen obligades a abandonar el seu país o territori, sigui per un conflicte bèl·lic o per altres raons, com pot ser el canvi climàtic, que també està provocant nombrosos desplaçaments humans cap a altres territoris.

Al llarg d’aquests pràcticament 10 mesos d’exposició a Cal Pal, es proposaran  altres activitats itinerants, com ponències, presentacions de llibres o cinema a la fresca de cara a l’estiu entorn d’aquesta temàtica i, fins i tot, una obra de teatre. Activitats que s’aniran alternant durant tota la mostra.

Horaris, PDF i Fotos

Si voleu descobrir més coses sobre la mostra “Refugiats. Andorra, país d’acollida”, cliqueu aquí

L’exposició es podrà visitar a Cal Pal els dissabtes, de 10 a 14 hores i de 15 a 19 hores, i els diumenges, de 10 a 14 hores, fins el 7 de setembre del 2024.

Amb la col.laboració de:

SEGUEIX CONNECTAT!

Subscriu-te

Rebeu actualitzacions per correu electrònic sobre les nostres exposicions, esdeveniments i molt més: