Obertes les inscripcions per a la 3a edició del Curs de pedra seca

Obertes les inscripcions per a la 3a edició del Curs de pedra seca

L’11 d’octubre dona el tret de sortida la 3a edició del Curs d’Artesans de la pedra seca. Centrat enguany en la tècnica constructiva de parets de contenció i de parets de partió amb pedra granítica, es tracta d’una formació emmarcada en el projecte Primera Pedra de Cal Pal per a la promoció, difusió i preservació de l’ús de la pedra seca.

És un curs dedicat a la construcció amb pedra seca, tan centrat en obra nova com en la restauració d’estructures històriques fetes amb aquesta tècnica. Aquesta nova edició es farà la setmana de l’11 al 15 d’octubre (el dia 16 d’octubre hi haurà l’entrega dels diplomes per als assistents al curs 2021) i tindrà lloc a la zona d’Encodina, a la parròquia d’Ordino.

Hi podran participar tant alumnes que s’inicien com persones que ja han participat en edicions anteriors. Per als alumnes d’edicions passades es reserva la restauració d’una barraca de pedra seca enderrocada parcialment, i també la reparació de sostres d’altres barraques. Les places, però, seran limitades: 12 per a alumnes novells i 6 per a alumnes que hagin fet el curs en edicions passades i vulguin millorar així la seva tècnica.

Entre els objectius del curs, hi ha conèixer les normes bàsiques i els principis de la construcció en pedra seca, entendre la morfologia i la composició de les pedres locals per seleccionar i utilitzar-les de forma més favorable en la construcció i analitzar els elements constructius amb pedra seca del nostre entorn i saber actuar amb l’estil constructiu de muntanya.

Aquesta tercera edició ve precedida per l’èxit rotund dels cursos anteriors, que Cal Pal va posar en marxa amb col·laboració amb el departament de Patrimoni del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d’Andorra per impulsar l’ús, el coneixement i la salvaguarda de la tècnica de la pedra seca. Tots els participants rebran un diploma d’assistència al curs, un títol que serà apte per poder-se presentar a concursos públics d’Andorra on es demanin artesans coneixedors de les tècniques de la pedra seca en la categoria d’ajudant (N1, bàsic). Per a tots els interessats en obtenir el diploma, recordar que les inscripcions estan obertes fins al pròxim 30 de setembre.