Foto: Georgina Volpi. 1r premi en el concurs de fotografia de 2021

Torna la Setmana de la pedra seca

Andorra i Cal Pal s’adhereixen per tercer any consecutiu a la celebració de la Setmana de la pedra seca, que té lloc del 25 de novembre al 4 de desembre de 2022, amb l’organització de diverses activitats per donar a conèixer aquesta tècnica constructiva i incentivar-ne la seva conservació. Enguany, coincideix amb el quart aniversari de la declaració, per part de la UNESCO, de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A més, des del 2020, la tècnica de la pedra seca forma part de l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra com a bé immaterial.

Les diferents accions que s’han preparat volen fer visible i donar valor a aquest patrimoni, en particular des de la perspectiva del paisatge, les activitats tradicionals i la sostenibilitat.

La primera a celebrar-se serà la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘La Soledat del Cussol’, de la fotògrafa Núria Moreno Cendrós, que exposarà les seves obres des del 25 de novembre i fins al 3 de desembre a Cal Pal. Es tracta d’una exposició fotogràfica de cussols i fites que podem trobar a la zona del pic de Cataperdís, a la parròquia d’Ordino. Una exposició que apropa un tipus de patrimoni fet amb pedra seca, que està situat als cims de les muntanyes i que és poc conegut.

L’organitzador -junt amb Cal Pal- d’aquesta Setmana de la Pedra Seca, el Departament de Patrimoni Cultural, engega també una nova edició del concurs de fotografia “L’art de la pedra seca a Andorra”, a la xarxa social Instagram. El concurs és obert a la participació de qualsevol persona, aficionada o professional, i busca valorar el patrimoni en pedra seca d’Andorra. Els premis oscil·len entre els 500 i els 100 euros, a més de dos lots de llibres i entrades per a esdeveniments culturals del país.

Per a conèixer la pedra seca sobre el terreny, s’ha organitzat també una caminada pels Cortals de Feritxet (Encamp), indret on va tenir lloc el darrer curs de la pedra seca i on es mostrarà el resultat d’aquesta formació. El punt de sortida és a l’aparcament de Les Pardines i la dificultat de la caminada és baixa.

La darrera activitat serà el 3 de desembre a Cal Pal, on es farà la presentació de l’audiovisual “La tècnica de la Pedra Seca. Art, paisatge i sostenibilitat” i, posteriorment, es presentarà el llibre “Parets de pedra seca. Manual per a la construcció i la reparació”, editat per la Fundació el Solà i Editorial Andorra. La presentació anirà a càrrec de Xavier Llovera, arqueòleg i gestor cultural; Lluís Viu, editor, i Cèlia Mallafré, directora de la Fundació El Solà.

Totes les activitats són gratuïtes i cal fer reserva prèvia al telèfon 844141 o bé al correu electrònic contacte_patrimoni@govern.ad

Foto: Georgina Volpi. 1r premi en el concurs de fotografia de 2021