Rutes de la pedra seca

Cal Pal posa en marxa les rutes de la pedra seca. Aquesta tècnica de construcció ancestral serà el fil conductor per descobrir indrets d’alt interès natural, arquitectònic i paisatgístic.

Ruta 1

De la Cortinada a Sornàs

La ruta s’inicia a la Cortinada, amb una visita a casa Pal. Baixarem pel passeig de vora el riu fins a Ansalonga i continuarem fins a Sornàs. Des de Sornàs enfilarem el camí cap a les Planes, on visitarem una borda i on ens aturarem a gaudir d’un esmorzar de muntanya. Tornarem cap a la Cortinada seguint el sender que hi mena a través del bosc. Al llarg de gairebé 6 quilòmetres un guia expert ens explicarà aspectes claus de la història d’Andorra. Descobrirem diverses construccions de pedra seca, que ens ajudaran a comprendre com l’home ha utilitzat aquesta tècnica des del Neolític per desenvolupar la seva activitat agrícola, ramadera, comercial i econòmica en general. Acabarem l’excursió amb una visita al Centre de Natura de la Cortinada. La ruta és un petit viatge al voltant d’una de les zones més belles del país, a través del qual reflexionarem sobre la identitat, els orígens i el patrimoni natural i cultural d’Andorra.

Durada aproximada: 4 hores

Ruta 2

Dels orris a Encamp

Des del 2007 el Comú d’Encamp ha estat treballant en l’estudi i adequació de vuit dels seus orris, una tasca que ha permès aprofundir en aspectes culturals, ramaders i paisatgístics.
Visitar els orris d’Encamp és descobrir aquestes peculiars construccions, el sistema d’explotació ramadera de l’alta muntanya andorrana i aprofundir en el coneixement d’aspectes cabdals de la trajectòria històrica del Principat. Els orris són un conjunt de construccions senzilles que s’utilitzaven fins a principis del segle XX per a la ramaderia ovina.
La part que coneixerem comprèn la vall dels Cortals, el sector del Cubil i la zona d’Encenrera, fins a enllaçar amb el circ glacial de Pessons. Visitarem vuit orris, d’oest a est. La comunicació entre ells és contínua, fet que permet un circuit integral complet. Tots els orris tenen accés a peu a través de petits senders. Els guies experts de Cal Pal ens acompanyaran en tot moment per explicar-nos les característiques i curiositats de la ruta…

Durada aproximada: 6 hores