Noves adquisicions per a l’exposició dels refugiats durant la guerra

Noves adquisicions per a l’exposició dels refugiats durant la guerra

L’exposició “Refugiats. Andorra, país d’acollida” que podeu veure a Cal Pal fins al gener del 2024 -ara durant els caps de setmana, però a partir de l’estiu ja es podrà visitar també de dimarts a diumenge-, recull una bona mostra d’objectes, fotografies i documentació que ens apropa a principis del segle XX.

Recentment, i cedit pel Museu d’Història de Catalunya, ha arribat -amb l’objectiu d’ampliar la mostra- un fusell usat durant la Guerra Civil espanyola, que servirà per il·lustrar com es va desenvolupar aquest conflicte als Pirineus.

Es tracta d’un fusell Labora Fontbernat M-1938, d’origen català fet de fusta i acer, i creat el 1936 per la Comissió d’Indústries de Guerra (fabricat a la unió de tallers d’Olot). Amb un mecanitzat d’alta qualitat, l’M-1938 va ser emprat durant la Guerra Civil espanyola per l’exèrcit de la Segona República Espanyola i posteriorment també l’usarien els maquis i les tropes franquistes, que van confiscar-los en acabar el conflicte.

Aquest fusell tenia realment tenia dues versions: el Labora, produït a Barcelona, i el Fontbernat, fabricat a la unió de tallers d’Olot (que és el que s’exposa a Cal Pal).

L’M-1938 era una arma d’alta qualitat dissenyada des de zero per aquesta Comissió d’Indústries de Guerra i elaborada amb mecanismes molt senzills però de laboriosa fabricació. Això es devia, en gran part, a la inclusió d’unes aletes de refrigeració circulars al voltant del canó.

Estava fet d’acer maquinat i utilitzava una munició del 9 x 23 mm llarg. El carregador era de tipus petaca i anava col·locat verticalment sota el tub, amb un brocal amb peces de fusta que servia per subjectar-lo. El tancament de l’M-1938 era més lleuger que el d’altres subfusells i per això feia servir una molla més potent.

Se’n van fabricar diverses sèries amb petites diferències entre elles: els del 1938 tenien una alça regulable i un selector de tir i fiador al costat esquerre. Inicialment, el fiador era un simple passador que bloquejava el tir. També hi ha versions sense selector, que només poden disparar a ràfega. En total se’n van fabricar entre 1.000 i 2.000 unitats.

Va ser usat originàriament per l’exèrcit de la Segona República Espanyola, i també per les tropes franquistes, que van confiscar-los en acabar la guerra.

El departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d’Andorra, ha cedit en préstec també més d’un centenar d’objectes, majoritàriament del segle XX, tot i que també n’hi ha algun del segle XIX. Entre ells, una màquina d’escriure Underwood, armament, objectes de comunicació, com un telèfon de l’època, equipament mèdic i farmacèutic o estris de cuina.  Els objectes provenen de diferents fons del país, com la Casa d’Areny-Plandolit, el Fons General, la Família Pantebre, Casa Rossell o Sud Ràdio.

Podeu venir a veure’ls tots a Cal Pal, a la Cortinada!