Sant Romà de Les Bons

Nous cursos de formació en la tècnica de la pedra seca

Després de l’èxit d’edicions anteriors, tornen les formacions en la tècnica de construcció de la pedra seca de la mà de Cal Pal i el departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d’Andorra. Del 9 al 13 de maig s’estrena la primera formació d’enguany, que tindrà lloc a l’entorn de l’església de Sant Romà de Les Bons.

Es tracta ja de la IV edició formativa relacionada amb la tècnica constructiva de la pedra seca, que per a aquesta nova edició amplia la totalitat dels cursos oferts. Aquest 2022 hi haurà doncs quatre cursos en total: un del nivell inicial, dos de nivell avançat I, i un tercer de nivell avançat II.

Són formacions emmarcades en el projecte Primera Pedra que va engegar Cal Pal ara fa uns anys per a la promoció, difusió i preservació de l’ús i el coneixement de la pedra seca. Van adreçades a voluntaris, tècnics i professionals que vulguin conèixer com es construeix amb aquesta tècnica. Hi poden participar tant alumnes que s’inicien com persones que ja han participat en edicions anteriors.

mur de pedra seca

Aquest primer curs que tindrà lloc a Sant Romà de les Bons és de nivell avançat I i consistirà en desmuntar dos murets fets amb ciment i es refaran amb tècnica de la pedra seca. Un dels murs es troba al peu d’un dels laterals del turó de Sant Romà de les Bons; i l’altre, just davant de l’església. La formació es fa en col·laboració amb el Comú d’Encamp que ha previst un pla de millora per aquest entorn, que inclou precisament la reconstrucció dels murs. Aquest curs a Encamp va adreçat a 8 voluntaris i professionals que hagin superat el nivell d’iniciació.

Entre alguns dels objectius dels cursos, hi ha conèixer les normes bàsiques i els principis de la construcció en pedra seca, entendre la morfologia i la composició de les pedres locals per seleccionar i utilitzar-les de forma més favorable en la construcció i analitzar els elements constructius amb pedra seca del nostre entorn i saber actuar amb l’estil constructiu de muntanya.

La tècnica i el coneixement ancestral de la construcció en pedra seca és una pràctica cultural, expressió immaterial arrelada històricament a la nostra cultura de muntanya, i la seva continuïtat és clau per a la sostenibilitat i la salvaguarda dels nostres paisatges culturals i la biodiversitat.

Inscripcions al Ministeri de Cultura i Esports. Tel. +376 875 700