Èxit de la darrera Setmana de la pedra seca

Èxit de la darrera Setmana de la pedra seca

Des de l’inici del projecte “Primera Pedra” i amb les diferents edicions del Curs d’artesans de la pedra seca, s’ha anat fomentant a Andorra el coneixement, promoció i preservació de l’ús d’aquesta tècnica constructiva. A més, enguany Andorra ha tornat a adherir-se (per tercer any consecutiu) a la celebració de la Setmana de la pedra seca, que va tenir lloc del 25 de novembre al 4 de desembre del 2022, amb l’organització de diverses activitats de la mà del Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra i Cal Pal per a difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.

Entre les activitats que es van organitzar, hi va haver una exposició fotogràfica a Cal Pal anomenada “La soledat del Cussol”, de la fotògrafa Núria Moreno Cendrós, una exposició que ens ha apropat un tipus de patrimoni fet amb pedra seca situat als cims de les muntanyes i que és poc conegut.

També es va organitzar una caminada pels Cortals de Feritxet (Encamp), indret on va tenir lloc el darrer curs de la pedra seca i on es va mostrar el resultat d’aquesta formació.

Cal Pal va acollir també la presentació del llibre Parets de pedra seca. Manual per a la construcció i la reparació, i també l’estrena de l’audiovisual La tècnica de la pedra seca. Art, paisatge i sostenibilitat, que inclou un recull de les formacions fetes des del 2019 fins al 2022.

Però una de les activitats més esperades va ser la nova edició del concurs de fotografia “L’art de la pedra seca a Andorra”, a la xarxa social Instagram. Precisament, aquesta setmana s’han anunciat i entregat ja els premis als guanyadors.

En aquesta tercera edició ja del concurs s’ha comptat amb la participació de 138 imatges fotografiades per 27 Instagrammers.

El jurat ha estat format per Josep Mª Ubach, fotògraf i gestor cultural, Lluís Viu, arquitecte i col·laborador en diversos projectes de la pedra seca, i Maria Reig, propietària de l’Espai sòcio-cultural Cal Pal i impulsora del programa Primera pedra. Tots ells han seleccionat 5 del total de gairebé 140 fotografies participants. Entre els criteris per a la selecció, la capacitat que tenien les imatges d’evocar els valors del nostre patrimoni en pedra seca, la qualitat tècnica, l’originalitat o la creativitat.

Els premiats han estat Lionel Gilot, que s’ha endut el primer premi, dotat amb 500 euros per la seva fotografia “Petit ocell de les pedres d’altura”; Maria Núria Moreno Cendrós, que s’ha adjudicat el segon premi, dotat amb 300 euros amb “De vegades sol, de vegades acompanyat”; Gemma Riba Casal, que ha guanyat el tercer premi, dotat amb 200 euros amb la fotografia titulada “Cussol gelat”; i Taylor Nichole Libbert i Josep Maria Baster Roviralta que han guanyat el quart i cinquè premis respectivament i s’enduen un lot de llibres. Enhorabona a tots!