Els efectes de la Guerra Civil Espanyola a Andorra

Els efectes de la Guerra Civil Espanyola a Andorra

Un dels projectes més personals de Cal Pal ha estat el llibre “Andorra i la Guerra Civil Espanyola”, tot un treball de recerca sobre aquest període que es va presentar ahir al Centre Cultural de La Llacuna, a Andorra la Vella, en una sala plena a vessar, de la mà dels seus principals responsables: l’historiador i autor del llibre, Pau Chica Fernàndez; el Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Mª Solé i Sabaté (que ha acompanyat a Chica en aquests més de dos anys d’investigació i recerca); l’historiador Jordi Guillamet; l’escriptor Albert Villeró, en nom de l’editorial Aloma Editors; i el comissari de l’exposició “Refugiats. Andorra, país d’acollida”, Xavier Llovera, exposició en la qual s’emmarca aquesta presentació.

El llibre, que ja es troba a la venda a totes les llibreries del país, així com a Cal Pal, tracta en profunditat els efectes de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) al Principat d’Andorra. Al llarg de més de 700 pàgines coneixem com era l’Andorra que arribava a l’any 1936 immersa en un procés de transformació que es veuria afectat per l’esclat bèl·lic al sud de la frontera. Amb el país veí en guerra, sens explica com va actuar el Consell General durant els gairebé tres anys de conflicte; quin va ser el paper dels andorrans; què succeí amb FHASA; com intervingué França; o quines xarxes d’espionatge van establir-se al país.

“Andorra i la Guerra Civil Espanyola” posa èmfasi en els més de 17.000 refugiats que durant la guerra i la postguerra espanyola van convertir Andorra en un país de pas i refugi. Precisament, aquest és el tema que tracta l’exposició de Cal Pal “Refugiats. Andorra, país d’acollida”, que es podrà veure a la casa pairal fins al gener del 2024. L’obra de Chica és un dels projectes paral·lels que engloba aquesta mostra, sorgida de la voluntat de Cal Pal de donar més llum i coneixement sobre les guerres del segle XX que van afectar Andorra, un país que no ha estat mai escenari de guerres, però que sí que va viure l’impacte de les dels seus veïns.

Entre les pròximes activitats previstes, hi ha tot un seguit de conferències, una obra de teatre, o un petit tast del que serà el segon volum que prepara Chica sobre Andorra i la II Guerra Mundial, la publicació del qual està previst per a l’any vinent.