ruta 1

Dues rutes diferents per conèixer la pedra seca d’Andorra aquest estiu

Ja està en marxa la segona edició de les Rutes de la Pedra Seca, que Cal Pal organitza aquest estiu del 2022 per a donar conèixer el ric patrimoni en pedra seca existent a Andorra. A més, es tornen a oferir dues rutes diferenciades. D’una banda, la ruta de la Cortinada a Sornàs, que repeteix enguany i, d’altra banda, la ruta de Les Bons, en substitució de la ruta dels Orris, a la parròquia d’Encamp.

Totes dues rutes ofereixen un interessant al•licient que atrauran a molts turistes i habitants del Principat: els participants aniran sempre acompanyats d’un guia especialitzat de muntanya, que compartirà els seus coneixements entorn de la diversitat i la riquesa natural del paisatge d’Andorra i explicarà com s’ha utilitzat antigament la tècnica de la pedra seca en l’activitat agrícola, ramadera, comercial i econòmica en general a Andorra.

Com a novetat d’enguany s’ofereix la ruta de les Bons, a Encamp, a través de la qual es descobriran diverses construccions de pedra seca en aquesta zona d’Encamp, ja que la ruta ens porta fins a les Bordes de Montelari. Des de parets de contenció de camins, fins a parets de tanca de bestiar o parets de feixa elaborades amb la tècnica de la pedra seca.

ruta 2

Aquest itinerari, doncs, es dividirà en dues parts: la visita al conjunt de Sant Romà de Les Bons i, seguint el GR11, la visita a les bordes de Montalari. Durant tota la ruta també es posarà èmfasi en alguns dels edificis d’arquitectura vernacular que trobem a Les Bons, com Casa Cotxa o Ca de Mas, algunes de les cases més representatives i típiques dels segles XVI-XVIII.

El conjunt de Les Bons ha estat l’escenari del darrer curs de formació en la tècnica de construcció de la pedra seca, que aquest any ha estrenat la seva 4a edició. Al llarg del curs (impulsat per Cal Pal i el Ministeri de Cultura i Esports del Govern d’Andorra), es van desmuntar dos murets del conjunt de Sant Romà de Les Bons per refer-se amb la tècnica de la pedra seca. Totes les millores fetes al conjunt es podran visitar en aquesta ruta.

A l’altre vall, la ruta de la Cortinada a Sornàs, que repeteix aquest estiu 2022, portarà als visitants a visitar llocs d’interès de la parròquia d’Ordino, com l’església de Sant Roc de Sornàs i les bordes de les Planes de Sornàs, per acabar amb una visita gratuïta a Cal Pal. Al llarg de gairebé sis quilòmetres, el guia anirà explicant als participants aspectes claus de la història d’Andorra, descobrint alhora diverses construccions de pedra seca, que ens ajudaran a comprendre com l’ésser humà ha utilitzat aquesta tècnica al llarg dels anys.

Totes dues rutes tenen una durada aproximada de 4 hores, de dificultat mitja-baixa i són aptes per a tota la família amb nens a partir de vuit anys. És recomanable portar calçat de muntanya i altres materials com bastons per caminar, gorra, ulleres de sol, aigua i impermeable.

Els preus oscil•len entre els 30 i els 20 € per persona depenent del nombre de persones que configurin els grups, que seran de 10 persones com a màxim.

Per a inscripcions:

Ruta de la Cortinada a Sornàs
Ruta de Les Bons