3 setmanes per aprendre la tècnica de la pedra seca

3 setmanes per aprendre la tècnica de la pedra seca

Després d’un primer curs al maig al conjunt de Les Bons a Encamp, la 4a edició del curs d’artesans de la pedra seca engega la seva recta final amb tres setmanes seguides de noves formacions de diferents nivells. En aquesta 4a edició, s’han ampliat la totalitat dels cursos oferts, quatre en total.

Les inscripcions ja estan obertes i les places són limitades (de 8 a 10 persones). Per a reservar la seva plaça, les persones interessades han d’inscriure’s mitjançant el formulari web: https://forms.gle/yXMnatPNPg1xYu4A6

pedra seca formació

Del 26 de setembre al 14 d’octubre tindran lloc tres cursos per a iniciació i perfeccionament en les habilitats en aquesta tècnica tradicional, que es dividiran en setmanes. La primera setmana, del 26 al 30 de setembre, el curs –que tindrà lloc al Forn de Canillo- està adreçat a persones que vulguin iniciar-se en aquesta tècnica. Aquí, els participants construiran i fonamentaran un mur. Es tractarà de veure tots els passos a seguir per pujar una paret de pedra seca i el seu coronament amb diversos detalls constructius.

Ja al mes d’octubre, del 3 al 7, tindrà lloc el curs de nivell 2, és a dir, un curs de perfeccionament per a totes aquelles persones que ja hagin realitzat una formació prèvia. Es construirà, en aquest cas, un enllosat amb lloses de pedra natural al camí que dóna accés a la mola i serradora de Cal Pal, a la Cortina (Ordino). S’haurà d’elaborar també una petita paret i uns esglaons de pedra seca per millorar l’accés actual.

Tant en el curs d’iniciació com en el de perfeccionament, el formador serà Roger Solé, marger encarregat d’impartir els anteriors cursos de pedra seca. Al tercer curs s’unirà en la formació el també marger Francisco Viñas, ja que aquesta tercera i darrera formació reunirà a grups de nivell 1 i 2. Per a Viñas serà la primera intervenció en terres andorranes. Tindrà lloc entre el 10 al 14 d’octubre als Cortals d’Encamp, concretament a la zona del Feritxet. Cada grup, doncs, tindrà el seu propi formador, encara que tots dos es coordinaran de manera que tothom pugui aprendre la manera de treballar de dos margers diferents.

Les formacions compten amb diferents col·laboracions, com les del Comú d’Encamp, de Canillo i d’Ordino, i de FEDA.

Tots els cursos tindran lloc de 9 a 15 hores. Per a més informació, els interessats es poden adreçar a l’Àrea de Patrimoni Cultural, a través del telèfon 844 141, o bé mitjançant correu electrònic a: lluis_segura@govern.ad / sara_ubach_balague@govern.ad.

Els tres cursos, juntament amb el curs que ja es va dur a terme el mes de maig a les Bons d’Encamp i la formació a la Farga del Madriu, clouen la quarta edició formativa en la tècnica en pedra seca.

[/cm